Dansk Erhvervsoptik

Lektor Amond Westi Adsersen underviser ved Optikerhøjskolen Dania i Randers.

Alt du skal vide om briller med blåtlysfilter

De første briller med blåtlysfilter kom på markedet i slutningen af 2010’erne, og siden dengang er interessen for og mængden af forskellige versioner af blåtlysfiltre bare steget.

I dag kan du få blåtlysfiltre til briller, skærmbriller og kørebriller. Men hvornår er briller med blåtlysfilter faktisk en god idé? Lektor ved Optikerhøjskolen Dania i Randers, Amond Westi Adsersen, skiller fup fra fakta og giver her en praktisk guide.

Amond Westi Adsersen er uddannet optometrist og master i klinisk optometri fra Pennsylvania College of Optometry i USA. Han har arbejdet med optometri i 28 år og undervist i faget i 17 år. Siden briller med blåtlysfilter kom på markedet, har han beskæftiget sig med området og fulgt med i den videnskabelige forskning.

Blåt lys og uv-lys

Solens stråler består af lys i forskellige farver og bølgelængder, og en del af lyset er synligt for det menneskelige øje, f.eks. når man kigger på en regnbue.

”Det ultraviolette lys består af meget korte bølger og indeholder meget energi. Det kan give skader på både hud og øjne ved megen eksponering, derfor bruger de fleste solcreme og solbriller om sommeren,” siger Amond Westi Adsersen og fortsætter:

”Blåt lys, som udsendes fra solen, fra skærme og LED-pærer, er kortbølget ligesom ultraviolet lys. Men det indeholder ikke lige så meget energi som ultraviolet lys, og det er ikke skadeligt for hverken hud eller øjne i tilnærmelsesvis samme grad.”

Lys fra skærme skader ikke øjnene

Med indtoget af computeren, mobiltelefonen og tabletten er det ofte blevet diskuteret, om al den tid, vi bruger foran en skærm, kan skade øjnene.

”Der er blevet lavet rigtig meget forskning i blåt lys efterhånden, og der er ikke evidens for, at synligt blåt lys fra digitale medier skader vores øjne. Den mængde lys, skærmene udsender, er forsvindende lille i forhold til den mængde, vi bliver udsat for, når vi er udendørs,” siger Amond Westi Adsersen og tilføjer:

”Selvom selve lyset fra skærmen ikke er skadeligt, kan et stort skærmforbrug godt påvirke øjnene, f.eks. hvis man arbejder foran en computerskærm hver dag og ikke har opdaget, at man faktisk har brug for korrigerende briller eller skærmbriller.”

Blåt lys og søvn

Det blå lys fra solen hjælper os med at vågne om morgenen og hjælper os til at holde os friske i dagtimerne. Det sker, fordi hjernen producerer mindre af søvnhormonet melatonin, når øjnene udsættes for blåt lys. I mørke stiger produktionen af melatonin.

”Problemet med det blå lys er, at det kan snyde kroppen til at tro, at det er dag, og dermed sænke produktionen af melatonin, selvom det faktisk er nat. Det er også derfor, at det kan være en god idé at undgå lyset fra digitale medier op til to timer, før man skal sove. Orange/gule briller med blåtlysfilter kan også hjælpe i en vis grad med dette,” siger Amond Westi Adsersen.

Blåtlysfilter

Der findes forskellige typer blåtlysfiltre, de har ofte en blålig eller orange farve, dog sælges der også briller med blåtlysfiltre, der er næsten farveløse.

Lektor Amond Westi Adsersen underviser ved Optikerhøjskolen Dania i Randers.
Lektor Amond Westi Adsersen underviser ved Optikerhøjskolen Dania i Randers.

”Hvis man vil bruge briller med blåtlysfilter til at forbedre søvnkvaliteten, skal blåtlysfiltret være orange/gult – jo mere orange/gult det er, jo mere blåt lys filtrerer det,” siger Amond Westi Adsersen og uddyber:

”Der er lavet forsøg, der viser, at orange/gule briller med blåtlysfilter kan hjælpe mennesker med at falde hurtigere i søvn og forlænge søvnen med omkring 20 minutter. Der er også noget, der tyder på, at mennesker med f.eks. ADHD og bipolar affektiv sindslidelse kan have glæde af de orange/røde blålysbriller.”

Hvornår er brilleglas med blåtlysfilter en god idé?

”Briller med en blålig overfladebehandling filtrerer ikke meget blåt lys sammenlignet med de orange/gule filtre, og de vil ikke hjælpe dig til at sove bedre. De kan dog beskytte mod uv-stråling, når man er ude i solen, på samme måde som solbriller,” siger Amond Westi Adsersen og tilføjer:

”For de fleste vil briller med blåtlysfilter ikke være nødvendige. Hvis man oplever gener ved skærmarbejde, er det altid en god idé at få synet tjekket hos en optiker. De kan lave synstjek og afgøre, om du har brug for briller eller skærmbriller. De kan også lave en sundhedsundersøgelse af dine øjne og sende dig videre til en øjenlæge, hvis det er nødvendigt.”

Der findes mange forskellige tilkøbsmuligheder ud over blåtlysfiltre, når du køber briller, og det kan være svært at gennemskue, hvilke tilkøb der giver mening for netop dine øjne og din hverdag. Amond Westi Adsersen opfordrer derfor til, at du søger vejledning hos en optiker, som du har tillid til.

Skærmbriller på arbejdspladsen

Hvis en medarbejder behøver skærmbriller for at udføre sit arbejde, er arbejdsgiverne forpligtede til at stille briller til rådighed. Det gør virksomheder nemt med en gratis firmaaftale med Dansk ErhvervsOptik.

Firmaaftalen sikrer, ensartede retningslinjer for medarbejderens valg af skærmbriller, og Dansk ErhvervsOptik giver adgang til et landsdækkende netværk af optikere, et bredt udvalg af stel og glas samt fornuftige priser.

”Vi gør det nemt for virksomheden at købe skærmbriller til medarbejderne. Det er smidigt for arbejdsgivere, som ikke skal bruge mere tid, når de først har indgået en aftale med os. Vi er Danmarks største sammenslutning af optikerbutikker, men der er fx kun én enkelt faktureringsvej,” fortæller optometrist Nana Lannik, der er leder af Dansk ErhvervsOptik.

Fakta om blåt lys og blåtlysfiltre

• Blåt lys fra skærme er ikke det samme som UV-lys

• Blåt lys fra skærme skader ikke øjnene

• Blåt lys kan give en dårligere søvn

• Briller med blåtlysfilter kan forbedre søvnen til en vis grad

• Briller med blåtlysfilter kan have god indvirkning på mennesker med nogle psykiske diagnoser

• De fleste mennesker har ikke gavn af briller med blåtlysfilter. Undgå i stedet at bruge digitale medier i to timer før sengetid, eller brug evt. en app, som gør skærmen mere orange/gul

• Få tjekket synet hos en optiker, hvis du oplever gener ved at arbejde og kigge på skærme. Det er højst sandsynligt ikke blåt lys, som generer dig, men derimod et dårligt syn, som nemt kan afhjælpes med fx skærmbriller.