Dansk Erhvervsoptik

Ofte stillede spørgsmål

Her finder du de oftest stillede spørgsmål om skærmbriller. Vi hjælper gerne med spørgsmål, men måske du er heldig at finde svar på dine spørgsmål i vores ofte stillede spørgsmål nedenfor.

Skærmbriller er briller, der er specielt udviklet til at give dine øjne de bedste arbejdsforhold ved skærmarbejde. Med skærmbriller kan du fokusere på skærmen, der er længere væk, end den afstand du almindeligvis holder en bog eller avis.

Rigtig mange bruger deres egne briller, når de arbejder foran computeren. Det kan give gener som hovedpine, rygsmerter, stivhed i nakke og skuldre samt træthed og svien i øjnene, fordi de typisk ikke er tilpasset den særlige synsafstand til skærmen. På den måde kan du risikere at anstrenge øjnene og sidde uhensigtsmæssigt for at få et klart billede på skærmen. Det kan give dig de nævnte gener. 

Udviklingen inden for skærmbrilleglas har gjort, at optikeren i dag kan tilpasse en skærmbrille personlige behov. Det betyder, at du ikke længere behøver at tage brillen af og på i skiftende arbejdssituationer. Med en skærmbrille tilpasset dine personlige behov kan du se skarpt på skærm og tastatur samt ud til en afstand af enten 1, 2 eller 4 meter, afhængig af hvilken type glas du vælger.

En skærmbrille kan ikke alene hindre alle gener. Det er også vigtigt, at du tænker over den måde din arbejdsplads er indrettet på, både i forhold til belysning, skærmindstilling, arbejdsstilling og variation i de daglige arbejdsrutiner.

Læs også Gode råd til skærmarbejde

Du kan i dag få skærmbriller i tre udgaver. Hvad du vælger, er afhængig af dit behov:

  1. Jeg skal se skarpt på skærm og tastatur og 3,5 til 4 meter ud i lokalet
  2. Jeg skal se skarpt på skærm og tastatur og skrivebord 1,5 til 2 meter ud i lokalet.
  3. Jeg skal se skarpt på skærm, tastatur og skrivebord samt 1,5 til 2 meter ud i lokalet

”Du kan ikke lave dit arbejde bedre, end du kan se til”. Det udsagn gælder også for en medarbejder, der arbejder med skærmarbejde. Et godt syn er dermed en forudsætning for, at en medarbejder trives.

Dansk ErhvervsOptik tilbyder rådgivning om indretning af arbejdspladsen og valg af den rigtige brilleløsning til skærmarbejde. Vi hjælper også med at vurdere, hvornår medarbejdernes egne briller er velegnet til jobbet og hvornår, de skal have skærmbriller efter gældende lovgivning.

Dansk ErhvervsOptik hjælper med, at du som virksomhed får udarbejdet en politik på området. Vi tilbyder landets største forhandlernet og et stort udvalg af kvalitetsglas fra alle de førende glasproducenter. Udvalget betyder, at du kan få briller til alle arbejdssituationer også til arbejde ved fx store skærme eller flere skærme.


Med en aftale med Dansk ErhvervsOptik vil din virksomhed opfylde lovgivningen.  

Virksomheden skal betale, hvis en synsprøve viser, at medarbejderen har brug for en skærmbrille.

Medarbejderen har ret til en synsundersøgelse, hvis der opstår gener på grund af computerarbejde. Undersøgelsen skal så vidt muligt ske inden for normal arbejdstid. Hvis undersøgelsen viser, at det er nødvendigt med skærmbriller for at afhjælpe generne, skal virksomheden betale for skærmbrillen. 

Sådan gør du

Med en skærmbrilleaftale med Dansk ErhvervsOptik kan du som virksomhed altid få at vide, hvad skærmbriller kommer til at koste. Vi tilbyder professionel rådgivning og skærmbriller til konkurrencedygtige priser. Kontakt os for at høre nærmere. 

Se Dansk ErhvervsOptiks forhandlernet.

Læs mere om de gældende regler for skærmbriller.

Når man runder “læsebrillealderen” omkring de 40-45 år, vil de fleste have brug for skærmbriller. Du kan se her de typiske tegn på, at en medarbejder har behov for skærmbriller.

Hvornår har du brug for skærmbriller?

Kontakt vores konsulenter, hvis du ønsker at få mere at vide om, hvad vi kan tilbyde din virksomhed.