Seniorforsker Hans Richter fra Gävle Universitet i Sverige fortalte på den seneste optometrikonference i København 2023, hvordan nutidens skærmarbejde stiller store krav til vores øjne. Det påvirker både helbred og produktivitet hos mange medarbejdere og kan koste arbejdsgiverne penge.
På årets konference deltog Nana Lannik, daglig leder hos Dansk ErhvervsOptik. Konferencen var fyldt med spændende oplæg om blandt andet fremtidens optometri, tørre øjne og rehabilitering efter hjernerystelse.
Men særligt oplægget fra Hans Richter fangede hendes interesse:
”Hans Richter har i mange år forsket i synsproblemer og sammenhængen med ergonomi og arbejdsmiljø. Han holdt et spændende oplæg om de praksis- og politikændringer, som er nødvendige for at minimere helbredsproblemer forårsaget af dårligt synsergonomisk arbejdsmiljø,” forklarer hun.
I denne artikel dykker vi ned i nogle af de udfordringer, som Hans Richter ser i vores visuelle arbejdsmiljø, hvilke konsekvenser de fører med sig, og hvordan vi løser udfordringerne.
Vores syn er mange millioner år gammelt
Den måde, vores øjne er opbygget på, har ikke ændret sig i millioner af år. Synet er stadig vores vigtigste sans og en nødvendighed for at kunne klare det meste arbejde.
Men kravene til vores øjne har udviklet sig markant, siden vores forfædre jagede dyr på savannen.
Især vores visuelle arbejdsmiljø har ændret karakter de seneste årtier. Vi arbejder i højere grad ved skærme tæt på vores øjne. Det kan være på computer, tablet, smartphone eller andet. Det er mange timer om dagen, en stor del af befolkningen bruger foran en skærm både på arbejde og derhjemme, og det er en stor udfordring for øjnene.
Computersynssyndrom
Alt det skærmnære arbejde, vi udsætter vores øjne for, kan have store konsekvenser for vores syn og helbred. Hans Richter fremlagde forskningsresultater, der viser, at 66 procent af befolkningen i Danmark, Sverige og USA har symptomer på computersynssyndrom.
Det er en lidelse, som kan variere i sværhedsgrad og kan medføre alt fra fysisk ubehag som hovedpine og nakkespændinger til øjenirritationer og tics. Belastningen fra computerskærme kan også i visse tilfælde føre til andre synsgener eller endda langvarige syns- og øjenproblemer over tid.
Et længere arbejdsliv giver udfordringer
Vi lever længere, og derfor bruger vi flere år på arbejdsmarkedet. Synet bliver med alderen dårligere, og det bliver sværere for os at fokusere på objekter tæt på.
Den øgede mængde skærmarbejde, som mange ældre medarbejdere udfører, overbelaster deres øjne i endnu højere grad end hos de fleste unge. Derfor er det ifølge Hans Richter endnu vigtigere, at arbejdsgiverne styrker deres indsats for et bedre synsergonomisk arbejdsmiljø nu og i fremtiden.
Virksomheden kan spare penge
Forskeren påpeger, at der er penge at spare, hvis virksomhederne tager deres medarbejderes syn alvorligt. Computersyn, stress, søvnproblemer, udbrændthed, ryg- og nakkesmerter, problemer med mentalt at fokusere er alle symptomer på dårligt syns-ergonomisk arbejdsmiljø. Det kan koste mange timers sygefravær eller nedsat produktivitet.
Hans Richter har på baggrund af sin omfattende forskning fundet, at en arbejdsplads med 30 medarbejdere typisk mister over 1 million kr. om året i tabt produktivitet og fravær, som skyldes dårligt synsergonomisk arbejdsmiljø. Virksomhederne bør indføre synskontroller og screeninger på arbejdspladsen, hvis de vil undgå disse tab.
Gratis firmaaftale
Hos Dansk ErhvervsOptik tilbyder vi en gratis firmaaftale, hvor vi hjælper med at vælge de rigtige brilleløsninger til medarbejdere i virksomheder over hele Danmark. Vi tilbyder både skærmbriller, klik her og sikkerhedsbriller, klik her.
Desuden rådgiver vi også om, hvordan virksomhederne bedst indretter deres arbejdspladser med skærme og opnår et bedre synsergonomisk arbejdsmiljø og god trivsel. Med Danmarks største forhandlernet af optikere er medarbejderne altid sikret kvalitetsbriller til en god pris.
Læs mere om vores gratis firmaaftale her.
Topfoto: Anders Back for Optikerforeningen